Situationen og udviklingen i Israel

Hanne Foighel
Hanne Foighel

Som reaktion på den aktuelle situation og udvikling i Israel, sendte New Outlooks talsperson og formand søndag denne forespørgsel til foreningens æresmedlemmer:

 On Sun, Jul 9, 2023 at 1:01 PM Mette Geldmann <m.geldmann@gmail.com> wrote:

Kære skønne æresmedlemmer

Kan vi, New Outlook gøre noget lige nu?

– en støtte udtalelse?

Kærlige hilsner

Mette

Mette modtog disse svar fra æresmedlemmerne, journalist Anders Jerichow, journalist Hanne Foighel og rabbiner Michael Melchior

Anders Jerichow skriver;

Hej Mette

i dag er der i Ynetnews en artikel, vi bør have i bladet eller dele med vores gode venner:

Den er skrevet af en tidligere chef for Shin Bet, og starter således:

Suspending reserve duty isn’t mutiny, it’s patriotism at its finest

Opinion: The battle for Israel’s character and values rages on, and in order to prevent the slide towards a hollow democracy led by a government tainted with racism, misogyny, and criminal entanglements, it is imperative that we take this necessary step

Yuval Diskin|07.10.23 | 20:23

Alt godt,

– anders
Læs artiklen her:

https://www.ynetnews.com/article/h111kdhkth#autoplay

Hanne Foighel skriver:

Kære Mette

Der er al grund til at være bekymret. Alt hvad New Outlook (som en del af en større gruppe) har kæmpet for, siden vi grundlagde organisationen, bliver nu trampet under fode af en gruppe magtsyge fascistoide jewish surpremacy ministre, der ikke alene er homofober, religiøst messianske og antiliberale, men også frygtløst og især skamløst lyver og sviner alt og alle ‘udenfor deres lejr’ til med de grimmeste tillægsord. Vi er alle sammen anarkister, terrorister, bør fængsles, straffes, henrettes osv.

Det har alle dage været et centralt spørgsmål på den aktivistiske jødiske venstrefløj, om ‘vi kunne redde Israel fra sig selv’ ved at lægge pres på regeringen udefra.

Umiddelbart vil jeg sige, at det ikke har gjort meget for udviklingen af 56 års besættelse, at ‘vi’ har kæmpet imod den.

Men som situationen er nu, tager tingene en vigtig drejning.

Det centrale (og negativt magiske) tal er 64.

Med 64 koalitionsmedlemmer (ud af 120 medlemmer af Knesset) kan regeringen vedtage, hvad den vil. Oppositionen har ingen parlamentarisk indflydelse og alle forsøg på at skabe sprækker i Likud, ved at tale til den samvittighed 4 – 5 Likud-folk menes at have, bliver groft modvirket af Netanyahus evne til at holde sine folk i kort line. Der er ingen slinger i valsen, og selvom Netanyahu synes at ‘blødgøre’ flere af de lovforslag, som er med til at nedbryde landet mere end den yderste højrefløj kræver det, så ved ekstremisterne Ben-Gvir og Smotrich udmærket, at hvis de går af i protest, så falder denne magiske 64-medlemmers koalition fra hinanden. Så de går ingen steder.

I tirsdags var der blandt mange andre store demonstrationer på den dag en kæmpe demonstration foran det amerikanske konsulat i Tel Aviv (ambassaden er flyttet til Jerusalem, men det er lettere at samle folk til protest i Tel Aviv). Der bliver endnu en demonstration dér i aften. Og i den kommende uge er tirsdag, onsdag og torsdag netop udråbt til at være dage, hvor protestbevægelse vil standse landets daglige virke med dusinvis af spontane demonstrationer.

Præsident Joe Biden har mere end signaleret, at han ikke er hverken i sync med eller tilfreds med hverken den israelske regerings antidemokratiske tiltag deller den bosætterministerstyrede politik i de besatte områder. Netanyahu bliver ikke inviteret til Washington og kommentatoren Thomas Friedman skrev for nyligt i New York Times, at regeringsomvæltningen i Israel gør én ting uundgåelig: USA bliver nødt til at tage sit forhold til Israel op til revision.

Abe Foxman mangeårig amerikansk-jødisk lederskikkelse (tidligere Anti Defamation League formand) har krævet Israels diasporaminister, Amichai Chikli, fyret. Chikli har svinet diasporajøderne til og har senest beskyldt Joe Bidens kritik af Israels regeringspolitik for at være styret af oppositionens Yair Lapid og tidligere PM Ehud Barak. Set med amerikanske øjne er det en åben uforskammethed at beskylde en amerikansk præsident for at være i lommen på udenlandske nok så kloge politikere. 

Så en kort sammentrækning af ovenstående til svar på dit spørgsmål, Mette:

JA!.

New Outlook og alle andre kan gøre noget lige nu. Bedst sammen med andre samarbejdsorganisationer. Den første lov, der lægger retssystemet i hænderne på regeringen og fratager Højesterets rolle som ‘forfatningsdomstol’ – i et land uden forfatning, hvorfor rollen er så meget desto vigtigere – bliver bragt til anden og tredjebehandling i denne uge. Derfor er vigtigt, at det bliver gjort klart, at verden ser, hvad det er Israels regering er ved at gøre. Presset kan ikke være stort nok.

Det er stærke signaler. Netanyahu – der lader som om han er ligeglad – forstår helt givet sproget. USA’s milliardstøtte til det israelske forsvar er Israels livline. Hvis Biden vil overveje/ ændre på /stille krav til støtten og de israelske reservister vil nægte at møde op til deres frivillige reservetjeneste (piloter, efterretningsenheder, kommandoenheder m. flere hverken kan eller vil tjene som ‘folkets hær’ i et diktatur, siger de. en sådan regering bryder kontrakten med sit folk), så HAR Israel ikke mere noget forsvar. Det forstår Netanyahu.

Og selvom han lader som ingenting forstår han også hvilken skade det gør på Israels økonomi at verden dvs. investorer i den israelske start-up nation ikke vil sætte deres investeringer i fare i en stat uden et uafhængigt retssystem.

I håb om at det hele vil nytte noget

kh

Hanne Foighel

Hanne Foighel
Hanne Foighel

hannefoighel.podomatic.com


Og fra rabbiner Michael Melchior

søn. 9. jul. 2023 kl. 12.51 skrev Melchior, Michael <rabbi@melchioroffice.org>:

Dear Mette,

A lot is happening just now, and it is good to have friends who are concerned and want to do something. I don’t know exactly which threats of our Prime Minister you are referring to. In any case I think that New Outlook respectfully should state what you believe. This is what has always characterized your work and I think that this is not  the time to be silent. 

Best regards,

Michael

http://www.rabbimichaelmelchior.org

Læs Også